Somejättien mielipidekontrolli

Jotain uskonnollisia suuntauksia moititaan siitä, että siellä käytetään syrjimistä toisinajattelijoiden kuriin laittamiseksi. Tätä on tuonut esille esim. ”Uskontojen uhrien tuki UUT ry”. Yksi lause heti kättelyssä UUT ry:n sivulta paljastaa tietynlaisen fundamentaalisen paradoksin tässä: ”suvaitsemattomuutta ei pidä suvaita”.

Tuo lause on ehkä eräänlainen variaatio ”valehtelijan paradoksista

Lue loppuun

Inkvisitiosaaga

Homonormatiivisuuden inkvisitiosaaga jatkuu. Seuraavaksi päähenkilömme on korkeimman oikeuden edessä vastaamassa sanoistaan. Vaakakupissa on se saako perversiota sanoa perversioksi. En tietenkään väitä, että ”homoseksuaalisuus” olisi perversio. Mutta tästähän on kyse: onko sallittua ilmaista ääneen se, mihin uskoo kun on kyse ihmiskuvasta.

Eräällä tavalla tämä on mysteeri. Ja toisaalta ei.

Lue loppuun

Sotapropagandan tulitauko?

Venäjän politiikan suhteen ei presidentin vaaleissa ollut vaihtoehtoja. Kaikilla ehdokkailla tuntui olevan sama länsimaissa omaksuttu asenne: Venäjän kanssa ei edes puhuta.

Onko tämä järkevää? Vai onko niin, että länsimaat ovat sitomassa itseään tietynlaiseen omaan ”oikeassa olemisensa” poteroon, jonka korttitalon pitää vain pystyssä se, että täysin minimoidaan toisen osapuolen näkökulman kuuleminen. Mielenkiintoinen ilmiö oli ne reaktiot kun eräs amerikkalainen journalisti haastatteli jokin aika sitten Putinia. Tälle journalistille joku Euroopan isokenkäinen ehdotti jopa sanktioita.

Se on yksi merkki siitä, että olemme myös propagandasodassa.

Lue loppuun

Päivän salaliittoteoria

Salaliittoteoria on sana, jonka ympärille on rakennettu krooninen hiljainen masinoitu systeeminen hysteria. Tästä ehkä viimeisin ääriesimerkki on tämä hesarin juttu. Kroonisen hysterian ilmentymänä tämä alkaa jo olla itsensä irvikuva. Herää kysymys, onko kyse ”pahkasika”-jutusta, joka on satiiria. Kun journalistinen aivopieru tekee itse itsestään satiiria niin minulla ei ole sinänsä mitään sitä vastaan. Jos kyse on aika hauskasta tahattomasta? satiirista ja jos saa naurut niin mikäs siinä.

Lue loppuun

Onko elämä peliä?

Koko mailma
On näyttämö, ja miehet, naiset, kaikki
Siin’ esiintyvät; kukin tulee, menee;
Jokaisell’ eläissään on monta osaa

Shakespeare: Miten haluatte (suom. Paavo Cajander)

All the world’s a stage,
And all the men and women merely Players;
They have their exits and their entrances,
And one man in his time plays many parts,

Onko elämä peliä?

Urheilumittelöissä pelaajan selkeä päämäärä on voittaa. Se pitää tehdä sääntöjen puitteissa. Toisinaan jääkiekko-otteluiden melskeistä on noussut keskustelua, missä menee raja sääntörikkomuksissa ja niiden seurauksissa.
Pelin elementit toistuu oikeastaan kaikessa toiminnassa. Ihminen on intentionaalinen toimija. Jos ei ole muuta päämäärää niin ainakin hengissä säilyminen tai perustarpeiden täyttäminen. Presidentin vaalien yhteydessä keskustelua herätti mm. saako sääntöjä rikkoa? Saako varastaa jos on nälkä?

Lue loppuun

Lakipykälä tulisi kumota tai tarkentaa

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan lievä muotoinen pykälä tulisi kumota. Panettelu ja solvaus ei pitäisi olla lainvastaista. Yksinkertaisesti siksi, että usein se mikä on yhdelle panettelua, on toiselle tosi väite. Erimielisyydet pitäisi yrittää silloin ratkaista avoimella keskustelulla ensisijaisesti, jossa jokainen voi arvioida mitkä perustelut ovat vakuuttavampia. Ja jos on kyse sellaisista kysymyksistä, jotka palautuu ihmiskuvaan, metafysiikkaan, uskomuksiin, eli sellaisiin kysymyksiin, joissa viime kädessä maailmankuvan reunaehdot muovaavat tulkintaa siitä mikä on todellista niin silloin avoimen keskustelun voi (ja varmaankin tulisi) laajentaa myös sinne.

Lue loppuun

Arvio tuomion perusteluista

Hovioikeuden kansliasta saa hyvää palvelua. Seuraavana päivänä jo tulee pyytämällä tiedosto sähköpostiin oikeuden päätöksestä liittyen tähän oikeustapaukseen, josta olen jo esittänyt tulkintoja kahdella eri lähestymistavalla, pelkästään facebook julkaisun ja hesarin uutisjutun pohjalta.

Ehkä se kaikkein olennaisin lähdeaineisto on oikeuslaitokselta saatava asiakirja.

Löytyykö sieltä ammattilaisten laatima harkittu hyvin perusteltu kokonaisuus, johon ei ole nokan koputtamista? Olenhan nyt jo kriittisesti aihetta arvioinut. Ehkä täältä nyt löytyy hyvät perustelut, joka vapauttaa minut tästä epäilyksestä tunteesta, että Suomestakin on tulossa ajatuspoliisivaltio.

Lue loppuun

Asiallisesti ja yleisesti hyväksyttävän mukaisesti

Helsingin sanomat uutisoi ”kiihotustuomiosta”. Kyseinen teksti löytyy yhä facebookissa vaikka oikeus on määrännyt sen poistettavaksi.

Uutislehti kertoo että:
”Viesti oli oikeuden mukaan solvaava ja panetteleva, eikä siksi sananvapauden piirissä. Sen olisi myös Polvianderin oikeuden mukaan pitänyt ymmärtää.”

No niin! On se nyt kumma kun on niin vaikea ymmärtää, mikä on sanan vapauden piirissä ja mikä ei.

Lue lisää

Lue loppuun

Onko ihmisellä sielu?

Kun kysytään fyysikolta saadaan tällainen: vastaus.

Se, mikä tässä vastauksessa on huomiota herättävää, on se, että se demonstroi varsin osuvasti sen mitä voi kutsua ”instrumentin laiksi” (The law of the instrument) .

”Jos ainoa työkalu on vasara on houkuttelevaa nähdä kaikki ympärillä naulana.”

Tämä paljastuu jo heti tämän videon ensimmäisessä lauseessa: ”Periaatteessa me olemme vain suuri kokoelma alkeishiukkasia.” (In principle, what we are is just a big collection of elementary particles.)

Lue loppuun

hakuammuntaa ajatusten alueella