Kommenttia Usan korkeimman oikeuden päätökseen

24.6. Yhdysvaltojen korkein oikeus teki historiallisen päätöksen ja kumosi ns. Roe vs. Wade päätöksen. Sen myötä Yhdysvalloissa päätöksen teko raskauden keskeytyksen laillisuudessa palautuu osavaltioiden päätettäväksi.

Pro-life konservatiivit pitävät päätöstä merkittävänä voittona. Pro-choice liberaalit pitävät päätöstä taka-iskuna ja ”painajaisena” kuten raportoi Helsingin sanomien kirjeenvaihtaja.

Kysymys abortista lienee länsimaisen yhteiskunnan vaikein moraalis-eettinen kysymys. Kun luin Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajan analyysin, heräsi kysymys: onko tähän kysymykseen mitään mahdollisuutta ottaa journalistisesti neutraalia näkökulmaa?

Lue loppuun

Nationalismista

Voiko nationalismin käsitettä tarkastella analyyttisesti? Yhdysvaltojen 45:s presidentti Donald Trump oli avoimesti ”nationalisti”. Hän perusteli sitä sillä, että Amerikka oli liikaa laiminlyönyt omia etujaan. Sen sijaan että rahoitetaan vihamielisiäkin valtioita niin pitäisi painottaa enemään oman maan etuja. https://eu.usatoday.com/story/news/politics/2018/10/24/trump-says-hes-nationalist-what-means-why-its-controversial/1748521002/

Yle:llä saadaan nyt nähdä dokumentti kolmesta nuoresta suomalaisesta naisesta, jotka tunnustautuvat nationalisteiksi.

Lue loppuun

Konsensuksen juna

Nykyään pitää kuunnella entisen fear faktor kaverin jutustelua suoratoistopalvelusta. Mutta hänestä on tullut liian suosittu kun valkoinen talokin jo heristää sormeaan. Ja se näkyy siinä, että hän ottaa vakavasti ”velvollisuutensa” antaa näkyvyyttä nyt myös ”viralliselle” totuudelle. Viihdearvo sellaisessa rapistuu. Jaksossa puhutaan ilmastomuutoksesta ja vieras tuo heti kättelyssä esiin rinnastuksen tupakkateollisuuteen.

Lue loppuun

Mielipiteiden ”kovalenssi”

60-luvulla filosofi Marshall McLuhan keksi lentävän lauseen ”Media on viesti”. Mutta mikä se viesti on?

Filosofian opiskelijana mietin paljon ”kirjoittamisen filosofiaa”. Ihmettelin kysymystä median ”viestistä” – kirjoittamisen median viestistä. Ehkä kuitenkin tarkempi kysymys on se, miten jokin media muokkaa viestiä. Laajempana kysymyksenä: Miten ihmiskunnan itsetajunta muuttui kun keksittiin kirjoitustaito?

Lue loppuun

hakuammuntaa ajatusten alueella