Trumpin salainen ase

On siinä vieläkin hieman ihmettelemistä. Vuosisadan poliittinen ihme? Hollywood oli häntä vastaan. Populaarikulttuurin tähdet olivat häntä vastaan. Yliopistojen eliitti. Media, journalistit, republikaanipuolueen eliitti, puhumattakaan demokraattipuolueesta joka tietysti oli häntä vastaan. Mutta silti hänestä tuli presidentti!?

Biljonääri, joka tuli kuuluisaksi tosi-tv showsta. Kaikki joilla oli ”valtaa” ja ”vaikutusvaltaa” oli häntä vastaan, mutta silti löytyi tarpeeksi äänestäjiä, jotka tekivät valinnan. Vuosikausia etsittiin kissojen ja koirien ja Robert Mullerin johdolla todisteita, että kaiken takana olisi ollut Putin mutta sekin teoria jäi vetävän käteen ja osoittautui vähintään ”derangement-syndrome”-salaliittoteoriaksi.

Ja sitten iski korona, talouslama ja mellakat. Miten nyt? Nyt paljastuu Trumpin salainen ase. Ja mikä se on? Se lienee vain yksinkertaisesti se, että hän arvaa mitä suurin osa amerikkalaisista ajattelee. Mellakat ja korona ja talouslama. Eivät ne Trumpia kaada. Mellakat meni överiksi. Korona lockdownit meni överiksi. Median tapa esittää asiat meni taas överiksi. Niinkaun kun demokratia toimii niin hiljainen enemmistö haluaa vain yksinkertaisia itsestään selviä asioita: lakia ja järjestystä, työtä ja toimeentuloa ja sopivan määrän turvallisuuden tunnetta. Mutta veikkaisin, että yhä suurelle osalle amerikkalaisista vapaus on tärkeämpää kuin ylilyövästi vapautta rajoittava turvallisuuden tunteen liehittely. Toki olemme pullamössö sukupolvea ja joka vuosi yhä pullamössömpää rapakon kummallakin puolella ja voi olla että lähivuosina suuri osa ihmisistä haluaa enemmän turvallisuuden tunnetta kuin vapautta. Kuka sen tietää?

Nyt kuohuu ja samat ”usual suspects” media ja poliittiset vastustajat yrittävät epätoivoisesti esittää sitä casea, että kaikesta on syytä ensisijaisesti moittia Trumppia. Ei väliä mikä ”shit hits the fan”, median ja poliittisen retoriikan ykkösuutinen on se miten presidentti on taas toiminut moitittavasti. Varmasti on moitteenkin sijaa siellä täällä matkan varrella, mutta isossa kuvassa suurin osa siitä on poliittista valtapeli retoriikkaa jossa mustamaalaaminen, liioittelu, jos ei suoranaiset valheet on arkipäivää.

Trumpin salainen ase? Hän on vain tavallinen kovaksikeitetty business mies, joka toisaalta on kuin kuka tahansa duunari. Toisinaan tulee ehkä möläytettyä kaikenlaista mutta usein myös sellaista mitä moni ajattelee mielessään mutta ei kehtaa sanoa tai edes kehtaa ajatella. Stable genius.

Ja mistä tiedän? Katson vain random Youtube videoita joita algoritmit minulle tyrkkää. Fox news kertoo yhtä ja Cnn toista stooria. Mikä on todellisuus? Onko se vain konstruktio jokaisen omassa päässä? Faktat on faktoja. Paitsi, että heti kun joku ryhtyy niitä kuvailemaan niin kuvaan tulee myös mukaan kuvailijan näkökulma ja sanavalinnat ja sanomatta jättämiset.

Mutta pääasia että olet uutisissa. Ja totuus ja valhe ovat myös todellisia asioita. Kuka tietää mikä mitäkin on? Unetko ne meille kertovat? alitajuisesti? Niin on pakko olla. Muuten tästä ei selvitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *