Oman elämänsä life coach

Jokainen on oman elämänsä ”life coach”. Mutta rahalla saa tähän myös ulkopuolisten apua. Tai saahan sitä myös ilmaiseksi. Moni joka harrastaa sosiaalista kanssakäymistä tuttavapiirissä tai (lähi)sukulaisten kanssa saa elämälleen neuvoja kysymättä ja pyytämättä.

Julkkis lehden kansikuvassa sanoo ”olen elänyt väärin”. Siinä se kiteytyy. Tarvitaan suunnan muutos. Hyvinvointivalmennus, tyylivalmennus, elämäntaparemontti, meditaatio, laihdutuskuuri, kuntoiluohjelma, akupunktio, tatuointi ja suursiivous.

Ihminen on tapojensa vanki. Mutta jos ryhtyykin ihan tavattomaksi niin onko silloin vapaa?

Voiko itsekuria olla ilman rutiineja? Ainoa tapa saada jotain aikaiseksi on tehdä jotain juttua toistuvasti ja kurinalaisesti. Siinä operoi jonkinlainen filtteri, joka suodattaa päähän pälkähdyksiä. Joka päivä jos aloittaa uuden projektin niin mikään niistä ei valmistu koskaan.

Mutta pelkästään tämä filtteri ei ehkä riitä. Ajan käyttöä pitäisi myös suunnitella sanoo ”life coach”. Vai riittäisikö se, että olisi parempi hallinta motivaation ja muistin suhteen. Keskeneräiset projektit ovat keskeneräisiä koska ne ovat puoliksi unohtuneet tai inspiraatio meni jo ohi.

Jos oma elämä pitäisi ottaa hallitusti hallintaan niin pitää varmaan ensin selvittää ne perusmuuttujat, ne tärkeimmät muuttujat. Mitä ne ovat?

Aistiminen ja tekeminen. Elämä on aistimisen ja tekojen urheilusuoritus. Kuinka moni kultamitalisti saavutti voittonsa ilman valmentajaa? Miten siis elämän urheilusuoristuksessa voisi olla voitokas ilman valmentajaa? Paitsi jos on oman elämänsä Elmo. Ja sitten näihin liittyy ne tekojen valinnat ja ajatukset. Mitä pitäisi ajatella tai aistia? ja miten? Pitäisikö oikeastaan pikemminkin olla ajattelematta. Heittäytyä impulssien vietäväksi ja vain toimia vaistonvaraisesti.

Mutta jos vastaus kaikkeen onkin se jokin. Se x juttu. X file juttu. Se mistä ei voi puhua koska se on tabu tai muutoin hallitsemattomia ennakko-oletuksia herättävä ajatus. Käpyrauhanen. Tai aivot. Tekoäly. Vastaus löytyy tieteestä. Tekoälystä. Tai siitä, että pitäisi oppia käyttämään aivoa oikein. Ja vasta kun aivot on kytketty tietokoneeseen aukeaa tietoisuuden paratiisi? Tai sitten se on se ensimmäinen liikuttaja. Big bangin aikaan ja tilaan potkaisija. Supriimi tyhjästä nyhjäisijä. Joidenkin hypoteesien mukaan transsendentti ja universaali oikeudenmukaisuus ja rakkaus ja laki ja jonka kipinä lepattaa sydämessä. Suuri tuntematon oma itse ja sen takana oleva mystisen ekstaasin lähde. Terveys, ihmissuhteet, itsekuri, motivaatio, inspiraatio, mielentila, ajankäyttö, ruokavalio, kiputilat, aivokapasiteetti, ovatkin kaikki vain heijastumaa siitä mikä suhde on tähän sisäiseen x factoriin, kaiken ensimmäiseen liikuttajaan, jonka takana luuraa se mitä ei voi nimetä, absoluutti.

Onko elämä vähempää kuin teologinen käsite, kysyy ”life coach”. Nyt tarvitaan se ”life coach”! Voiko sille maksaa liikunta- ja kulttuurisetelillä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *