Kaikkien salaliittoteorioiden äiti

Mikä on maailmanhistorian arkkityyppisin salaliittoteoria? Tai ainakin länsimaisen kulttuurin ja aatehistorian perustavin salaliittoteoria? Se lienee kertomus langenneista enkeleistä.

Millä tavalla tämä kertomus olisi kertomus salaliitosta? Sitähän se tietysti on ainakin sillä tavalla, että siihen linkittyy väite siitä, että tämä joukkio ei halua tietää, että he olisivat olemassa. He haluavat toimia salassa. Eli kyse on täsmälleen salaliitosta tai salaliittoteoriasta. Se kertomus on samalla myös kertomus siitä, miksi maailmassa on pahuutta. Tämä kysymys onkin askarruttanut ihmistä kautta historian. Jos Jumala on olemassa miten on mahdollista, että maailmassa on pahuutta?

Yksi myyttinen ja arkkityyppinen mahdollinen (osa)selitys tulee Eedenin puutarha episodista, jossa ensimmäiset aatamit ja eevat kertoman mukaan tekivät kohtalokkaan valinnan. Tämän jälkeen tuli porttikielto tähän paratiisiin, siihen maahan, jossa ei ollut ilmeisesti sanottavasti pahuuden aiheuttamaa epämukavuutta. Mutta jotenkin sinne oli päässyt luikertelemaan hahmo, joka keksi petkuttaa ihmisen ottamaan harha-askeleen. Ja tämä hahmo varmaankin monenkin teologisen tulkinnan mukaan olisi juurikin tällainen langennut enkeli eli salaliittoteorian pahis-päähenkilö numero 1.

Tämä kertomus langenneista enkeleistä linkittyy erottamattomasti kristinuskon opilliseen perinteeseen. Varmaankin sekularisaation myötä se on kuitenkin jäänyt vuosisatojen saatossa hieman taka-alalle. Tällä hetkellä luterilainen pappikaan ei välttämättä varsinaisesti pitä tätä tarinaa osana erehtymättömiä teologisia uskon kappaleita. Mutta siitä huolimatta voi varmaan sanoa, että sitä voisi pitää yhtenä koko länsimaisen historian arkkityyppisimpänä salaliittoteoriana.

Jos hetkeksi unohdamme sen faktan, että sivistynyt sekulaarin yhteiskunnan humanisti noin keskimäärin ei varmaankaan usko enkeleihin ja ehkä vielä vähemmän langenneisiin enkeleihin niin voimme kuitenkin ehkä väittää, että tarina langenneiden enkeleitä on yhäkin yksi selitysvoimaisimmista selityksistä sille, miksi maailmassa on pahuutta? Tämä ehkäpä siksi, että kyseessä on niin metafyysisesti syvästä kysymyksestä, että sille ei varmaankaan edes ole mahdollista löytää ns. tieteellistä selitystä. Tieteellinen selitys toki voisi olla vaikka selitys ihmisen psykologiasta. Se voisi mennä vaikka niin, että ihmisellä on sisäänrakennettuna jonkinlainen taipumus hieman kompuroida välillä sen suhteen mitä hän pitää eettisinä ideaaleina. Ihminen on epätäydellinen ja kyky pysyä täysin pinnalla eettisen erinomaisuuden rajapyykin paremmalla puolella olisi jotenkin ihmisluonteessa vajavaista. Mutta jos näin on, niin miksi näin on? Ja jos näin olisi niin miksi edes välttämättä piittaisimme siitä, että se olisi ongelma. Kuitenkin moni piittaa. Hyvää omaatuntoa pidetään tavoittelemisen arvoisena. Ihmiseen on siis myös jotenkin sisäänrakennettu kyky ja pyrkimys parempaan. Psykologia ei oikeastaan lopulta selitä mitään. Se vain siirtää kysymystä eteenpäin.

Kristinuskon perinteessä yksi keskeinen idea on siinä, että koska eedenissä mokattiin, niin siitä on tullut riippakivi. Tuli ”pallo” jalkaan. Ja jopa niin, että siitä tuli jonkinlainen eettistä kompetenssia kroonisesti tai addiktiivisesti rajoittava tekijä. Ja tämän kurjuuden alku oli se puutteellinen tai kuriton harkinnan puute jota ”kielletty hedelmä” symboloi. Ja kuka tätä kiellettyä hedelmää oli tyrkyttämässä?

Mutta itse salaliittoteoriahan liittyy ajatukseen, että tämä ei ollut ainoa kerta kun tällainen ns. langennut enkeli olisi ollut johdattamassa harha-askeliin. Teoria on se, että ne olisi olleet riesana jatkuvasti siitä lähtien. Ja tähän salaliittoteoriaan liittyy olennaisesti myös se ajatus, että viime aikoina kun ihmiset ovat ”sivistyneet” niin he ovat paradoksaalisesti myös tulleet tietämättömiksi siitä, että langenneet enkelit olisivat edes olemassa. Tämä helpottaa merkittävästi kaikenlaista sabotaasitoimintaa jos sabotöörit eivät ole millään tavalla tutkassa.

Mutta tämä ei tietenkään ole ainoa tällainen arkkityyppinen salaliittoteoria. Toisella puolella on sitten se teoria, että on myös niitä enkeleitä, jotka eivät langenneet. Ja että ne jatkuvasti myös toimivat sen eteen että he voisivat auttaa ihmisiä olemaan onnellisempia, terveempiä, iloisempia. Olisikin aika masentavaa jos olisi vain tuo langenneiden enkeleiden salaliittoteoria. Se että olisi ystävällisiä, suojelevia, huomaavaisia ja meitä rakastavia enkeleitä, jotka salaa hiippailevat kampittelemassa ikävien langenneiden juonia, luo toki kaivattua kontrastia kokonaiskuvaan.

Miten tämä kaikki myyttien ja legendojen tasolla oleva arkkityyppinen tarina liittyy tämän päivän salaliittoteorioihin? Samastahan asiasta on kyse: hyvän ja pahan välisestä taistelusta. Tänäänkin kulissien takana joku taas jotain juonittelee. Ja joku toinen juonittelee vastavetoja. Ja journalistit mokomat ei kerro kaikkea. Osaksi siksi, että he eivät tietenkään voi tietää kaikkea ja osaksi koska kaikki ei mahdu sanomalehteen ja valintoja tehdessä pitää ottaa huomioon kuka maksaa mainokset. Mutta tarina on tuttu: Toinen on hyvis ja toinen on pahis. Tosin inhimillisessä aktiviteeteissa tämä jaottelu on yleensä monen harmaan sävyn sävyttämä. Oli sitten missä tahansa leirissä niin usein tulee ylilyöntejä tai törttöilyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *