Inflatoriset käsitteet: elinikäinen oppiminen

Kun joku sanoo sanaparin ”elinikäinen oppiminen” niin ensimmäinen mielikuva, joka syntyy, on yliopistossa ylipitkään gradunsa tehneet humanistit, jotka ovat päätyneet opetusministeriöön laatimaan niitä raportteja, joissa tätä sanahelinäparia viljellään.Byrokraatit, virkamiehet  ja  poliitikot ovat mestareita inflatoimaan  käsitteitä niin, että ne alkavat kaikua tyhjyyttä. Mutta itse en keksi parempaa suomen kielen sanaparia, joka kuvaisi sitä mikä on jokaisen ihmisen luonnollinen mielentila. Enkä edes ymmärrä miten kukaan voisi jossain vaiheessa elämäänsä todeta, että hänen ei tarvitse enää oppia mitään ja vaikka tällainen lässähdystä muistuttava mielentila saattaisi häilähtääkin jossain takaraivossa silloin kun kuvittelee saavuttaneensa jotain työelämän tai yhteiskunnan hierarkioissa niin siltikään en usko, että kukaan pystyy täysin kytkemään oppimiskykyään pois päältä.

Näin ollen mitä edes olisi sellainen asia kuin osan elämää kestävä oppiminen?

Silti vaikka minulla onkin vaikeuksia ymmärtää käsitteen vastaparia lienee kuitenkin niin, että tähän liittyvissä asennetiloissa on jonkinlaisia aste-eroja eri persoonilla.

Eli saattaa olla niin, että on ihmisiä, joilla manifestoituu uuden oppimisen halu jotenkin kokonaisvaltaisemmin tai intensiivisemmin kuin toisilla. Ja varmaankin on myös niin, että toisilla ihmisillä tämä halu kääntyy konkreettiseksi toiminnaksi enemmän kuin toisilla. Eli ilmiö on jotain, jolle ehkä kannattaa etsiä nimikettä. Kun en nyt heti keksi parempaa kuin tämä elinikäinen oppiminen niin vaadin kaikkia byrokraatteja, virkamiehiä ja poliitikkoja jättämään tämän käsitteen rauhaan jotta se voisi hengähtää ja siihen palautuisi sen alkuperäinen merkitys, josta en kylläkään väitä vielä oikein ymmärtäväni, että mitä se on muuta kuin ehkäpä jonkinlainen eri ihmisillä uuden opetteluun suhtautumisessa ilmenevä aste-ero, johon voisi olla syytä joskus kiinnittää huomiota introspektion keinoin tai sitten organisaation tasolla jos sitä halutaan vaikkapa kehittää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *